02 Şubat 2008

Roberto Baggio


Madem ki Fiorentina kökeninli bir kahramanla açtık seriyi, orada meşhur olmuş Roberto Baggio ile devam edelim.

Futbola Vicenza formasıyla başladı, ilk 3 sezonda 46 maçta 15 gol atıp Fiorentina'ya transfer oldu 85 yılında. Fiorentina da 5 sene oynadı ve 135 maçta 55 gol atıp efsane olduğu yere, Juventus'a, transfer oldu. Transfer için ödenen miktar (19 milyon $) şimdilerde sıradan olsa da bir rekordur bu arada.

Juventus yılları -bizim çocukluğumuza denk gelen yıllar yani- onun siyah beyaz çubuklu ve gök mavisi formayla efsaneleştiği yıllardır. Baggio Juventus'ta da 5 sene oynadı, ama bu kez çetelesi Floransa yıllarından çok öteydi; 201 maçta 115 gol... 1993 yılında Juventus adına Uefa kupasını kaldırırken, Avrupa'da ve dünyada yılın futbolcusu seçilmişti.

Daha sonra 2 yıl Milan, 1 yıl Bologna, 2 yıl İnter ve 4 yılda Brecia adına attı gollerini. Kariyerinde Bologna'nın ayrı bir yeri vardır bu arada.

2004 yılında futbola Brecia - Milan maçıyla veda ederken ardında 644 maç ve rakip kalelere yolladığı 291 gol bırakıyordu.

Roberto Baggio denilince çoğu kişinin aklına ilk olarak 94 dünya kupasının finalinde kaçırdığı penaltı gelir. Bilinmeyen nokta ise kendisinin İtalyan futbolcular içerisinde en başarılı penaltı atan kişi olduğudur. Kariyeri boyunca kullandığı 122 penaltıdan 106 sını gole çevirmiştir, %86 gibi şahane bir oran yani...

Son olarak, Juventus'un ve İtalya milli futbol takımının tüm zamanlar 11'inde kendisine yer bulduğunu belirtelim.

Bu yazıyı okuyan bunları da okudu.



Hiç yorum yok: