09 Mart 2012

Tribun Kulturu ve Biz Nerde Yanlis Yaptik

Bir suredir ABD'de yasiyorum, master yapiyorum. Burada football baska bir oyun,evet. Bizim futbolumuzu kizlar oynuyor, yurtdisindan gelen ogrencileri saymazsak cok da seven yok acikcasi. Ama benim bahsedecegim bu degil. Buradaki tribun kulturu ve sahiplenme.

Burada ilk geldigim yer, University of Texas. Kampusunde 50bin ogrenci barindiran, Amerika'in en buyuk okullarindan biri. Okulun bulundugu sehir ise Texas'in baskenti olan Austin. Austin yaklasik 800bin nufusa sahip, Amerika'da canli muzigin baskenti olarak bilinen bir garip sehir.

Texas'da insanlarin begendigi 2 oyun var temelde; basketball ve amerikan futbolu. Sadece NFL ve NBA degil, okul takimlari da cok degerli. Asagida stadyumun bir fotografi var, herkesin turuncu renk kiyafetleriyle maci izledigini gorebilirsiniz.




Bu stat gectigimiz eylul ayinda 103bin kisi agirladi. Saniyorum sezon ortalamasi da 100bin civarinda. Peki bu ne demek? Austin sehrinde oturan her 8 kisiden biri bu maclara gidiyor. Dahasi, okuldan olsun olmasin herkes okulun sarkisini soyluyor, aktivitelere katiliyor. Buradan ilgili vidyoyu izleyebilirsiniz.

Simdi gelelim University of Texas'in en buyuk rakibine (bu seneden itibaren degiller gerci), Texas A&M University. Su an icinde bulundugum, yaklasik 100bin kisilik bir kasabada yer alan 50bine yakin ogrenciye sahip buyuk bir okul. A&M'in stadi Kyle Field 83bin kisilik, ama 2011 yilinin ortalamasi 85bin kisinin uzerinde. Asagidaki fotorafta gorebileceginiz gibi insanlarin hemen hepsi bordo renk kiyafet giyiyor.



Burada da Kyle Field'da cekilmis bir vidyo izleyebilirsiniz. Gordugunuz arkadaslar, marching band olarak geciyor ve her okulun bir adet grubu var. Bu arada 85bin kisilik Kyle Field'in en buyuk 10 okul sahasi arasinda olmadigini soylemismiydim?

Tribun kulturu bizim bildigimiz anlamda olmasa da kendi icerisinde oldukca guclu. Derbiler burada da gecerli mesela, A&M ve UT'in birbirlerini asagilayan tsortlerini her yerde gorebilirsiniz. Okula ilk kaydinizda, oryantasyon suresinde ogrendiginiz ilk seyler okulun tribun kulturu ve marslar oluyor.

Burada isler boyle, amerikan futbolunu seviyor muyum? Hayir, bizim futbolumuz baska. Ama konu o degil. Burada, 100bin kisilik kasabada 85bin kisi maca geliyor. Gitmeyenler, parti yapiyorlar saha disinda, cadirlar kuruluyor, mangallar ve biralar ortaya cikiyor.

Sadece bu degil, bu 100bin kisilik kasabada, kolej baskebolu maclari her seferinde 15bin kisi onunde oynaniyor.

Peki 18milyon kisinin yasadigi, 3 buyuk takim disinda dogru duzgun taraftarligin olmadigi Istanbul'da, 50 kisilik stadda bos kalan 20bin kisilik yeri birisi aciklayabilir mi? IBB' ve olimpiyat stadini? ya da Genclerbirligini?

Bu yazıyı okuyan bunları da okudu.



Hiç yorum yok: