08 Nisan 2008

Mexico 86 : The Hand of God


Internette dolaşırken bu logo'ya rastladım. Evet bildiniz ! Logo Meksika 86 Dünya Kupası'nın Logosu. Yaşı tutmayanlar için hemen hatırlatalım ki benime yaşımın pek tuttuğu söylenemez zira o tarihte ben beş yaşına oluyorum, Ben beş yaşımdan beri Dünya Kupası seyrediyorum ulan! gibi bir iddiam da asla olmadı...

Mexico 86'yı yarı finalden itibaren kısaca hatırlatırsak... Yarı Final'de Almanya ile Fransa karşı karşıya geldiler ve Almanya, Brehme ile Völler'in (Rudi Völler) golleriyle finale yükseldi.

Diğer tarafta ise Arjantin ile Belçika maçı vardı ve Arjantin Diego Armando Maradona'nın iki golüyle Belçika'yı eleyerek Final'de Almanya'nın rakibi oldu.

Final'e Turnuva takımı Almanya ile Maradona'lı Arjantin karşılaştı ve maç müthişti... Arjantin 23. dakika'da skoru 1-0, 56. dakika'da Valdonado'nun golüyle 2-0'a taşıdı. Almanya için maç bitti sananlar yanıldılar (Futbol'u bizi yanılttığı için seviyor olmayalım?), 74. dakika'da Rummenigge ile skor önce 2-1 oldu akabinde 81. dakika'da Völler skoru 2-2'ye getirdi.

Maç uzatmalara mı gidecek diye birbirlerine soranlar yine yanıldı ve bu kez sahneye Arjantin adına Burruchaga çıktı skoru 3-2'ye taşıdı. Bur gol maçın son golüydü ve Maradonalı Arjantin Mexico 86 Dünya Kupasını kazandı.

Kupa'nın notları :

Çeyrek Final'de oynanan Arjantin - İngiltere maçında Maradona topu orta saha'dan alıp kalenin içine kadar sürmüştür. O unutulmaz golü bir hatırlayalım...




Yine bu maçta Maradona'nın İngiltere'ye el ile attığı gol ki daha sonradan kendisinin de itiraf edeceği gibi "Tanrı'nın eli" olarak tarihe geçti ve bu el kupayı da Arjantin'e getirdi.

"Meksika Dalgası" Mexico 86'da ortaya çıktı ve bu dalga tüm Dünya'yı sardı.

Turnuvanın Altın top ödülünü Diego Armando Maradona kazanmıştı.

Turnuvanın gol kralı ise Gary Lineker olmuştu.

Bu yazıyı okuyan bunları da okudu.



Hiç yorum yok: