18 Mart 2008

Davor Suker


90'lar listesinde bugün, izlemesi zevk veren futbolcular listesinin daimi üyesi, Hırvatistan'ın milli değerlerinden biri var; Davor Suker.

Hırvatistan daha ülke değilken Yugoslavya U21'de atmaya başladı gollerini. Kariyerine hızlı bir başlangıç yaptıktan sonra Sevilla'ya gitti ve 5 yıl orada kaldı. Hatırlarsınız, Zola için hocasının payı büyük demiştim. Aynı hoca bu adamın kariyerinde de yer edinmiş kendine, Sevilla'da Maradona ile oynama şansını yakalamış Suker. Maradona Sevilla'dan ayrıldıktan sonra o almış sazı eline, Maradona'dan sonraki ilk sezon 24 gol atıp gol krallığında 2. olmuş (O zamanlar 1. genelde Romario olurdu).

Efsanenin gerçek başlangıç tarihi ise 1996, Real Madrid'le sözleşme imzaladığı gün. O sezon Real Madrid çok güzel 2 transfer yapıyor; Suker ve Mijatovic... Bu iki "eski yugoslav" 3 sezonuna damga vuruyorlar Real'in. Suker 3 yıl boyunca oynadığı Real'de La Liga ve Şampiyonlar Ligi Kupasını kaldırıyor... Şöyle buyurmuş kral; "Kariyerimin en iyi günleri Madrid'te geçti. En güzel şehir, en iyi takım, en büyük başarılar..."

Ama Suker deyince akla ilk olarak Teka reklamlı forma değil, kırmızı beyaz damalı forma gelir. Sebebi ise 98 dünya kupasıdır elbette. 98 Dünya Kupası'nın gol kralıdır Suker, takımı için 6 atmış ve Hırvatistan için çok büyük önemi olan turnuvada, takımının şampiyonayı 3. sırada bitirmesinde büyük pay sahibi olmuştur.

2000 yılında gittiği Arsenal'de uefa kupası kaldırmaya çok yaklaşmış ama onunda kaçıranlar arasında olduğu penaltıların ardından Galatasaray kupayı almıştır.

Suker iyi bir golcüydü ama işini sadece gelen topu bir şekilde kaleye göndermek olarak görmedi hiç bir zaman. Futbolu daha eğlenceli hale getirmeyi kafasına takmıştı adam. Birbirinden güzel 206 gol attı kariyeri boyunca, o çoktan bıraktığı halde bizim izlemeyi bırakamadığımız...

Bu yazıyı okuyan bunları da okudu.



Hiç yorum yok: