06 Şubat 2008

The Goal Twins : Gianluca Vialli


Cem yılmaz için şato'da yaşıyor olmak bir espri ama Vialli için bu bir gerçek zira kendisi 1964'de bir şatoda dünyaya gelmiş bir prens demeyi isterdim ama futbolcu, futbolun prensi de diyebiliriz.Kendisiyle alakalı söylenecek çok şey var kesinlikle...

Renkli kişiliğine değinsek koca bir sayfa doldurabiliriz, kelliğiyle alakalı futbol hayatı boyunca oynadığı takımlarda kendisine yapılan şakaları ele alsak yine bir koca sayfa doldurabiliriz. Şüphesiz ki tanrı onu bize izleyelim diye yollamış, ben onun Chelsea macerasından çok İtalya'da özellikle Juventus'da geçen kariyerine değinmeyi daha uygun buluyorum.

Şato'da doğan Vialli 90's boyunca şu anda 20'li yaşların ortalarında olanların hatta sonlarını yaşayanların hatırladığı en büyük efsanelerden birisi.1980'de doğduğu Şato'nun bulunduğu yerel Cremonese'de başladı futbol hayatına... Artık evden ayrılma zamanı geldiğinde yıl 1984'ü gösteriyordu ve yeni takımı Sampdoria idi.Burada tam 296 maç oynadı ve 115 gole imza attı.1992 yılına kadar formasını giydiği Sampdoria'dan Juventus için ayrıldı.Vialli efsanesi aslında tam da bu noktada başladı.Juventus'un o dönem bir diğer efsane ismi Fabrizio Ravanelli ile birlikte Serie A'nın tozunu atıyorlardı.O dönemki kadroda şimdilerde Juventus'un bir diğer emektarı olan Alexandro Del Piero'da yeni yeni yer edinmeye başlamıştı.

90's ortalarında oynadığımız Menejerlik oyunlarını hatırlayınca şimdiki kadar gelişmemiş de olsa Ultimate Soccer Manager isimli oyunda varsayılan olarak seçtiğim tek takımdı neredeyse Juventus bu kadro sayesinde belkide. O dönem sokakta futbol oynarken herkes kendisine bir isim takardı, ben genellikle Ravanelli ya da Vialli olurdum (Alakam olsa bari, çok kötü oynarım futbolu malesef ki)

Vialli, Serie A'nın tozunu atmasının ardından son durak olarak Chelsea'yi seçti 1996 yılında.Juventus'da geçirdiği sezonlarda 157 maçta 48 gole imza attı.

Chelsea macerası sadece şimdiki Chelsea'yi prdon Chelski'yi bilenler için aslında pek de anlaşılabilir değildi, bu şahsen sokakta futbol oynarken seçtiğim isim konusunda Ravanelli'ye kayarak yaptığım hayatımdaki ilk değişiklik olabilir. (tamam, biraz abarttım)

Vialli, Chelsea'de 3 sene geçirdi aslında 4 sene, (bkz : durun açıklayabilirim)... 1996 ile 1998 arası sadece futbolcu olarak hizmet verdiği Chelsea'de 1998 yılından itibaren Oyuncu-Manager ve Manager olarak 2000 yılına geldi.2001 ile 2002 arasında Watford Manager'i olarak çalıştı, o günden bu yana takım çalıştırmıyor ve İtalya'nın Sky italia kanalında yorumculuk yapıyor.

Renkli kişiliğine değinmedik diyen olursa diye değinelim hemen... 1994 Dünya kupasında formasını giydiği İtalya'dan Ariggo Sacchi tarafından uzaklaştırılan Gianluca, Brezilya ile oynanacak final maçında Brezilya'yı desteklediğini açıklamıştı.

Bu yazıyı okuyan bunları da okudu.



Hiç yorum yok: