15 Şubat 2008

Futbolda Etik ve İş Ahlakı


Futbol ve diğer spor dalları için kurulmuş bir etik kurulu var mı bilmiyorum. Ama kurulması gerekir. Çünkü başarı uğruna bazı değerlerden taviz vermek doğru değildir. Neden kurulması gerektiğini son zamanlarda meydana gelen olaylardan örneklerle anlatmaya çalışayım.

-Başlangıç olarak Mesut Özil'in durumuna bakalım; futbolcu kluple kontratını uzatmak istemedi. Bunun üzerine klup sözleşmesinin bitmesine 1 yıldan fazla bir süre olduğu halde ilişiğini kesti ve boşa çıkardı, eğer satılmasaydı sahaya çıkamayacaktı. Klubun yetiştirdiği futbolcuyu elinde tutmak istemesi normal, ancak futbolcu kabul etmedikten sonra bu yapılanlar doğru mu?

- Son dönemlerde ortaya çıkan bir başka konu bonservis bedelleri. Özellikle genç futbolcular kariyerlerinin başlarında büyük bir hata yapıp çok uzun kontratların altına atıyorlar imzalarını. Parladıkları zaman da klupleri saçma sapan bonservis bedelleri istediğinden ayrılamıyorlar genellikle. Burada Fifa'nın yeni uygulaması devreye giriyor, klupler kalan kontratın klube ödenmesi karşılığı futbolcuyu transfer edebilecek.

3 büyüklerden 3 örnek verelim;

- Kendi takımından başlayayım, Feldkamp sezonun başlamasına çok az bir süre kala bazı futbolcuları kadroda düşünmediğini söyledi ve kadrodan çıkardı. Transfer döneminin bitmesine çok az bir süre kaldığı için futbolcular kendilerine klup bulamadılar. Bunun üzerine klup futbolcuları kiralık olarak başka bir takıma verdi.

- Fenerbahçe'de son yaşanan olaya bakalım; Appiah kendi internet sitesinden sakatlığı ile ilgili açıklamalar yaptı. Klubün kendisine yanlış teşhis koyduğu, sözleşmesini ona sormadan uzatmaya kalktığını yazdı. Klup yanlış teşhis kısmını yalanladı, hayal ürünü dedi.

- Beşiktaş'ın etik konusunda ki sorunları ise diğer iki takıma göre çok daha büyük. Kazma ötesi bir yönetim kurulu ve başkanları var çünkü. Neyse somut bir örnek olarak hemen Holosko transferine gidelim. Futbolcu için 5 milyon ytl para + Koray - takım kaptanlarından biri- ve Burak'ı önerdi. Futbolcular gitmek istemeyince kadro dışı bırakırız dediler.

Genellikle kluplerin yaptığı etik dışı davranışlardan bahsettik. Birde futbolcular cephesi ve iş ahlakı mevzusu var ki evlere şenlik. Bu konuyu yüzeysel olarak geçeyim, girersek çıkamayız çünkü.

Nba'de sıkça karşılaşılan bir durum; kontrat'ı imzalayana kadar her şeyini ortaya koyan oyuncular kontrat imzaladıktan sonra yatıyorlar genellikle. Bu futbolda da var. Bunu önlemenin pek bir yolu yok, maç başına para bir yere kadar çare, ama illa ki garanti para veriliyor. Sözleşmesi devam eden futbolcuların klup yönetiminden habersiz başka takımlarla görüşmesi de bir örnek olabilir buna.

Evet giderek büyüyen bir sektör futbol. Ama bu büyümenin beraberinde yozlaşmayı getirmesi önlenmeli. Her şey başarı ve para demek değildir.

Bu yazıyı okuyan bunları da okudu.



Hiç yorum yok: