30 Ağustos 2008

Super Kupa, Zenith Petersburg'un

Geçtiğimiz sezonun Uefa Kupasını net bir skorla kazanan Zenith ile Şampiyonlar Ligi kupasını kazanan Manchester United, geleneksel olarak Monaco'da oynanan Super kupa maçında karşılaştılar ve kupayı daha çok istediğini maç boyu gösteren Zenith kazandı.



Sir Alex Ferguson, daha önce 3 kez oynadığı Super Kupa finalinde 2 kez kupayı kazanmıştı, buna karşın Advocat bu kupayı ilk kez oynadı ve ilk kez kazandı. Maç boyunca her türlü kademeye giren Igor Denisov, enerjisi hiç bitmeyecek gibi sahada olan Anatoliy Tymoshchuk, geçtiğimiz sezon Zenith Uefa Kupasını kazanırken Gol kralı olan Pavel Pogrebnyak, Manu'nun sol kanatını çökerten Aleksandr Anyukov, oyuna girdikten sonra ekarte edilmemiş Manu'lu oyuncu bırakmayan Arshavin ve 30 milyon Avro ödenerek alınanbağladığı Portekizli Danny Alves maçın en çok dikkat çeken isimleriydi.


Aslında maç öncesi Rusya Liginde bu sezon hiç de iyi pozisyonda olmayan ve kötü oynayan Zenith için kupanın geleceğini pek fazla düşünmüyordum ama utbol işte bu, herzamanki gibi futbolu oynayan kazandı ve iyi de oldu.

Geçtiğimiz sezon Uefa Kupasını kazanan Ruslar, Euro 2008'de de oynadıkları futbol ve elde ettikleri Yarı Final derecesiyle çıkışlarına devam ettiler.

Geçmiş olsun Ümit !

Dün bir Manchester United- Zenith maçına bir FC Köln'ün Karlsruhe ile oynadığı maça bakarken bir de baktık Ümit ÖZAT fenalaşarak yere yığıldı. Daha sonra hastaneye kaldırılarak tedavi altına alınan Ümit'İn hayati tehlikesi olmadığı ve yapılan kontrollerde bir bulguya rastlanmadığı açıklandı da içimiz rahat etti.

Maçta bu olay yaşanırken, özellikle Mondragon ve Daum'un gözyaşları bizi alıp başka dünyalara götürdü, futbolun bir eğlence, bir oyun olduğunu ancak böyle zamanlarda hatırlayabiliyoruz taraftarlar olarak. İnsan yaşamı o kadar değerli ki herkes sağlığının kıymetini de bilmeyi akıl etmiştir umuyorum.

Bu arada
Kulüp doktoru Jürgen Böhle, Ümit'in antrenmanlara gelecek haftadan itibaren katılabileceğini belirtmiş.

Geçmiş olsun Ümit, bizi bir daha üzmeyesin.

29 Ağustos 2008

Uefa Kupası Eşlemeleri belli oldu


1. GRUP
AC Milan - Zürich
Politehnica Timisoara - Partizan
Hertha BSC Berlin - Saint Patrick's Athletic
Baník Ostrava - Spartak Moskova
Metalist Kharkiv - Beşiktaş

2. GRUP
Portsmouth - Vitória Guimares
Kayserispor - Paris Saint-Germain
Sevilla - FC Salzburg
VfL Wolfsburg - Rapid Bükreş
Sampdoria - Kaunas

-3. GRUP
Marítimo - Valencia
Dinamo Zagreb - Sparta Prag
Manchester City - Omonia Omonia
Young Boys - Club Brugge
Nancy - Motherwell FC

4. GRUP
Everton FC - Standard de Liège
SSC Napoli - Benfica
Bellinzona - Galatasaray
NEC Nijmegen - Dinamo Bükreş
Racing - Honka

5. GRUP
APOEL FC - Schalke 04
Litex Lovech - Aston Villa
Austria Wien - Lech Poznań
Vitória Setubal - Heerenveen
Brann - Deportivo La Coruña

6. GRUP
Slavia Prag - SC Vaslui
Slaven Koprivnica - CSKA Moskva
Brøndby - Rosenborg
Cherno More Varna - VfB Stuttgart
Stade Rennais - FC Twente

7. GRUP
AFC Ajax - FK Borac
Tottenham Hotspur FC - Wisla Kraków
FC København - FC Moskova
MŠK Žilina - Levski Sofia
Borussia Dortmund - Udinese

8. GRUP
Braga - Artmedia Petržalka
Feyenoord - Kalmar FF
Hamburg - Unirea Urziceni
Hapoel Tel Aviv - AS Saint Etienne
FC Nordsjælland - Olympiakos

28 Ağustos 2008

Şampiyonlar Ligi grupları belli oldu


A GRUBU
Chelsea (İngiltere)
AS Roma (İtalya)
FC Bordeaux (Fransa)
CFR Cluj (Romanya)

B GRUBU
FC Internazionale (İtalya)
Werder Bremen (Almanya)
Panathinaikos FC (Yunanistan)
Anorthosis Famagusta FC (Güney Kıbrıs)

C GRUBU
FC Barcelona (İspanya)
Sporting Lizbon (Portekiz)
FC Basel (İsviçre)
FC Shakhtar Donetsk (Ukrayna)

D GRUBU
Liverpool FC (İngiltere)
PSV Eindhoven (Hollanda)
Marsilya (Fransa)
Atletico Madrid (İspanya)

E GRUBU
Manchester United FC (İngiltere)
Villarreal CF (İspanya)
Celtic FC (İskoçya)
Aalborg BK (Danimarka)

F GRUBU
Olympic Lyon (Fransa)
FC Bayern Münin (Almanya)
FC Steaua Bükreş (Romanya)
Fiorentina (İtalya)

G GRUBU
Arsenal (İngiltere)
FC Porto (Portekiz)
Fenerbahçe SK (Türkiye)
Dinamo Kiev (Ukrayna)

H GRUBU
Real Madrid CF (İspanya)
Juventus (İtalya)
Zenit St. Petersburg (Rusya)
BATE Borisov (Belarus)

27 Ağustos 2008

Şampiyonlar Ligi yolcusu kalmasın


27 Ağustos 2008 Çarşamba

BATE Borisov - Levski Sofia (0 - 1)
Kaunas - Aalborg (2 - 0)
Dinamo Kiev - Spartak Mosca (1 - 4)
Steaua Bucarest - Galatasaray (2 - 2)
Fenerbahçe - Partizan Belgrado (2 - 2)
Basilea - Vitoria Guimarães (0 - 0)
Slavia Praga - Fiorentina (2 - 0)
Dinamo Zagabria - Shakhtar Donetsk (2 - 0)
Olympiakos - Anorthosis (3 - 0)
Olympique Marsiglia - Brann (0 - 1)
Atletico Madrid - Schalke 04 (1 - 0)
Arsenal - Twente (0 - 2)
Liverpool - Standard Liegi (0 - 0)

Bu Lig Hiç Kolay Değil


26 Ağustos 2008

Panathiakos 1 - 0 Sparta Prag (2-1)
Artmedia 1 - 1 Juventus (0-4)
Wisła Kraków 1 - 0 Barcelona (0-4)

Bu gece oynanan üç maç ile Şampiyonlar ligine katılan üç takım belirlenmiş oldu. İlk maçlarını dörder tane atarak kotaran Juventus ve Barcelona'nın işleri Panathiakos'a göre elbette daha kolaydı ve beklenen oldu ama Şampiyonlar Ligi'nde iç sahada kazananın çoğunlukla ev sahibi olduğu gerçeği bize daha lig başlamadan hatırlatılmış oldu.



Panathiakos, deplasmanda kazandığı maçın rövanşında maç artık berabere bitecek dediğimiz, hatta bitti galiba demeye ramak kalan uzatmaların dördüncü dakikasında 90+4'de geçen sezon Flamengo'da 20 gol atan transferi Rodrigo Souza ile galibiyete ulaştı.

Juventus maçına hızlı giren Slovak ortasaha oyuncusunun golüyle öne geçen Artmedia oldu ama Juventus'un yeni transferi Amauri iş başınadaydı ve Juventus'a beraberliği getirdi. maç bu iki gol ile berabere bitterken amacına ulaşan elbette Juventus idi.

Aynı Juventus gibi evinde, rakibine dört gol atan Barcelona gecenin kaybedeni oldu. İkinci yarının başında Cléber'in attığı gol sonrası başka gol olmadı, olmadığını geçtik bari sıkıcı bir maç olmasaydı ama işte o oldu.

Favoriler amaçlarına ilk gün itibariyle ulaştılar ama bu gece ev sahiplerinin kaybetmedikleri ve mesaj dolu bir geceydi.

26 Ağustos 2008

Şampiyonlar Ligi 3. Ön Eleme İlk Gün Maçları


26 Ağustos 2008

Panathiakos - Sparta Prag (2-1)
Artmedia - Juventus (0-4)
Wisła Kraków - Barcelona (0-4)

Milan Baroš, Galatasaray'da


Milan Baroš, FC Vigantice'da futbol hayatına 1987 yılında 16 yaşındayken başladı. Daha sonra 8 sene boyuna Banik Ostrava'da oynadı. 8 sene boyunca 76 maça çıkıp 23 gol attı. 2001 yılı geldiğinde Baroš için ayrılık çanları Liverpool adına çaldı.

Baroš, Liverpool'a transfer olurken tek talibi de Liverpool değildi... Onu Serie A'ya getirmek isteyen iki takım olan Inter ve Juventus'un tekliflerini Liverpool için reddetti Baroš ve böylelikle Premier Lig kariyeri başladı.


2002-2005 arası Liverpool forması giyen Baros bu dönemde üst düzey başarılara imza attı ki bu başarılar sadece klüp seviyesinde kalmadı. Defansif futbollarıyla Euro 2004'ü kazanırken aynı zamanda insanları futboldan soğutan Yunanistan'ın kurbanı olan Çek Cumhuriyeti ile Euro 2004'de yarı final oynadı ve turnuva boyunca attığı 5 gol ile "Golden Boot" ödülünü alarak gol kralı oldu.



2005 yılında İstanbul Atatürk Olimpiyat stadında oynanan Şampiyonlar Ligi Finalinde Liverpool ile Ac Milan karşı karşıya geldi. Bu maçta Liverpool'un iki forvetinden birisi şu an Galatasaray forması giyen Harry Kewell, diğeri de Milan Baroš idi. Milan Baroš ve Harry Kewell kupayı kazanan tarafın oyuncularıydı maç bittiğinde ve kupa Liverpool'un olmuştu.


2005 yılı sonunda Aston Villa'ya transfer olan Baroš, yeni kariyerinde 2 sezonda toplam 42 maça çıktı. 2007 yılı sonrasında yeni bir kariyer için Fransa'nın yolunu tutup Fransa'nın şampiyonluklara ambargo koyan takımı Lyon'a transfer oldu ve Lyon ile 24 maça çıktı, sonrasında da yeniden Premier Lig'e dönüş yaparak kiralık olarak Portsmouth formasını giydi.

Premier Lig kariyeri boyunca 110 maça çıkan Milan Baroš, 28 gol attı. Premier Lig'de attığı gollerden daha çok defansı rahatsız eden ve takımının gol atmasına zemin hazırlayan bir futbolcu olarak ön plana çıkması onun nasıl bu kadar üst düzey bir kariyer yaptığını açıklayabiliyor.

66 kez Çek Cumhuriyeti formasını giyip 32 gol atan Baroš Çek Cumhuriyeti'nin Euro 2008 kadrosunda da yerini aldı, ulusal takım formasıyla son golünü geçtiğimiz hafta içinde İngiltere ile oynanan hazırlık maçında İngiltere ağlarına yolladı.

Milan Baroš, 29 Ağustos Perşembe Türkiye'de olacak.

24 Ağustos 2008

Eve Hoşgeldin


Uzun ve saçma bir ayrılıktı onunki, efsaneleştiği şehirden kalkıp para uğruna (çocuğunun eğitimini bahane ederek) başka bir şehre geçmişti.

Gidişinin ardından çok şey değişse de artık evde, ve neden eskisi gibi olmasın. Sheva yeniden Milan'da! Alışıldık 7 numara artık onun değil, o hakkını kaybedeli çok oldu zaten ama numaranın bir önemi yok o formayı giydikten sonra...

Formunu bulduğunda Ronaldinho ve Kaka ile büyük işler başarabilir. Pato'nun durumu ne olacak bilmiyorum, Ancelotti ona da bir yer açabilir umarım...

Chelsea'de çok büyük bir yükten kurtulmuş oldu böylece, devasa kontratını yırttılar sonunda... Artık Robinho2nun gelişi hızlanır.

23 Ağustos 2008

Beleş Futbolu nerede izleyeceğiz ?


Avrupa'nın en iyi liglerinin bir kısmını yine ücretsiz seyredebileceğiz ama İngiltere Premier Ligi geçen sezondan beri Türkiyedeki futbol izleyicileri için kayıplarda.

Hatırlarsanız geçen sezon Epl yayın hakları Türkiye için Fox Tv'deydi ve Fox Tv en önemli maçların olduğu saatlerde bile "Bez Bebek" isimli diziti yayınlamayı tercih edip çok tepki almıştı futbol izleyicilerinden. Hatta buna ben de burada değinip "Fox Tv'ye hayır" isimli bir yazıda yazmıştım...

Bu sezon ise İngiltere Ligi seyrinin Turkcell Super Lig maçlarının seyrinin önüne geçtiğini düşünen Digiturk Epl yayın haklarını satın alıp Spormax isimli kanalda şifreli yayınlama kararı aldı. Kısacası İngiltere Ligini bu sezonda kayıp olarak görebiliriz. Geçen sezon Bundesliga yayıncı kuruluşu olan Ntv ve Ntv Spor ile Serie A yayıncı kuruluşu olan Kanal 24 bu sezon için Ligdeğişimine gittiler.

Fransa Ligue 1 ise değişmeden Kanal A'da yayınlanmaya devam edecek aynı La Liga'nın yoluna Ntv ve Ntvspor ile devam etmesi gibi.

Toplu halde bakacak olursak,

Turkcell Super Lig : Lig Tv @Digiturk
İngiltere Premier Lig : Spormax@Digiturk
Bundesliga : Ntv, Ntvspor
La Liga : Ntv, Ntvspor
Ligue 1 : Kanal A
Campeonato Brasileiro Série A : Spormax@Digiturk
Rusya Premier Lig : Spormax@Digiturk
Liga Sagres : Spormax@Digiturk

Kaka, Sezon açılışını kaçıracak

Ac Milan ve İtalya için 31 Ağustos'da başlayacak Serie A 2008-2009 sezonu malesef Kaka için bir süre geç başlayacak. Ac Milan doktoru Profesör Martens, Kaka'nın oynaması için 15 güne daha ihtiyacı olduğunu açıkladı.

Çin işkencesi : Ajrantin : 1 Nijerya :0

Bir spor dalına ilgi olması için hep, ülkelerin o spor dalında başarılı olmaları gerektiği gerçeğine inanıyorum. Beijing 2008 olimpiyatlarını resmen bir çoğunuz gibi içim sıkıla sıkıla izledim, hep başka ülkelerin sporcularını izliyor olmak insana hiç bir zevk vermiyor, tatsız tutsuz oluyor.

Elvan Abeylegesse de olmasa iyi ce tatsız tutsuz bir olimpiyatlar neredeyse bizim için noktalandı, tıpkı Futbol branşında Altın madalya kazanan Arjantin Futbol takımı gibi. İşkence yapıldığına eminim Arjantin - Nijerya maçında... Yerel saat ile saat 12:00'de maç mı olur ya hu?

Neyseki 35 derece sıcakta oynanan maç, kazasız belasız tamamlandı ve Arjantin, Nijerya'yı 1-0 ile geçerek Altın madalya'yı kazandı.

Bird's Nest Stadyumunda oynanan maçın tek golünü 58. dakikasında Angel Di Maria filelere yolladı.

Turkcell Super Lig, başlıyor.

Turkcell Süper Lig 51. kez, 2007-2008 Sezonu Şampiyonu Galatasaray'ın oynayacağı açılış maçı ile başlıyor.

İlk haftanın programı :

23 Ağustos 2008 Cumartesi:
19.00 Galatasaray-Denizlispor (Ali Sami Yen)
21.00 Sivasspor-Kayserispor (Sivas 4 Eylül)
21.00 Hacettepe-Bursaspor (Ankara 19 Mayıs)
21.00 İstanbul Büyükşehir Belediyespor-Eskişehirspor (Atatürk Olimpiyat)
21.45 Gaziantepspor-Fenerbahçe (Gaziantep Kamil Ocak)

24 Ağustos Pazar:
19.00 Trabzonspor-Ankaraspor (Hüseyin Avni Aker)
21.00 Konyaspor-Ankaragücü (Konya Büyükşehir Belediyesi Atatürk)
21.00 Gençlerbirliği-Kocaelispor (Ankara 19 Mayıs)
21.45 Antalyaspor-Beşiktaş (Antalya Atatürk)

Lig Tv yenileniyor

Türkiye'de futbolun gelişimine bakarsak şüphesiz ki maç yayınlarının şifreli kanallar vsıtasıyla yapılması, Decoder satılması ile kazanılan paralar ve dolayısıyla maç yayın haklarının elde edilmesi için yayıncı kuruluşlar tarafından ödenen yüksek bedeller önemli yer tutuyor.


Ülkemizde hala bir çok klübün bütçesinin çoğunluğunu yayıncı kuruluşlardan alınan paralar oluşturuyor. Bu süreç Türkiye'nin ilk şifreli kanalı olan ve ilk olması nedeniyle çok tepki çeken Cine 5 ile başladı, arkasından Türkiye'nin yine diğer bir ilki olan Digiturk kuruldu ve maç yayınları Digiturk üzerinden yayın yapan Işık Tv ile devam etti. Bu pastadan pay almak isteyen Cem UZAN'ın Teleon'u kurması ve hatta ihaleyi alması ile Turkcell Super Lig maçları üçüncü kez elde değiştirdi.

Bu süreçde Türkiye'de yaşanan krizden kurtulamayan Teleon, maç yayınlarını sürdüremedi ve maç yayın hakları tekrardan Digitürk'e geçti. O zamandan bu yana da Digiturk bünyesindeki Lig Tv ile maç yayınlarını izliyoruz.



Lig Tv, yeşil renk temasını korumakla beraber iki kez logo değiştirdi fakat bu gece oynanacak Turkcell Super Lig ilk maçlarıyla birlikte kırmızı renk temelı yeni logosu ile karşımıza çıkmaya hazırlanıyor.


Yeni Logo'yu şahsen beğendim, aslında bu beğenimin ardında büyük liglerin her birisinin tanıdığımız ve marka değerini yükselten logoları olduğu ve bizim de yavaştan bu işe girdiğimizi düşünmem yatabilir çünkü yayıncı kuruluşun logosunu değiştirmenin bizim için ne önemi olabilir.

Tabi yeni logo hakkında, Bundesliga logosunda esinlenildiği iddialarını da es geçmeyip burada belirtmek de yarar var. Bu konuda yorum yapmayacağım ama...


22 Ağustos 2008

Transferler - Haberler


- Vincent Kompany Manchester City'ye transfer oldu. Fiyat açıklanmadı ama muhtemelen 15 m € civarı bir rakamdır. Bu sene saçma sapan transferler yapan City ilk defa hedefi tutturdu. Muhteçem bir oyuncu aldılar.

- Robbie Keane kendi gibi problemleri adamları Sunderland'e topluyor. Diouf'tan sonra Cisse'de Sunderland'e geldi. Bu sene o soyunma odasında neler yaşandığını görmek isterdim.

- Tiago, Everton'a kiralanmayı kabul etmedi. Geçen senenin en büyük balonu olmuştu ama bu sene takımda kalması kadro genişliği açısından yararlı olacaktır.

- Robinho isyan etmiş. Chelsea'ye gitmek istediğini ve kluplerin bir an önce anlaşmalarını beklediğini söylemiş. Tüm Madrid camiası gitmek istemiyor, bu sene bizimle kalacak açıklamaları yaparken olmadı tabi bu sözler. Robinho'nun gidişinde Robben'in payı nedir acaba?...

21 Ağustos 2008

Mikael Silvestre Arsenal'de


Manchester United cepten yemeye devam ediyor. Defansta Gerard Pique'nin ardından Silvestre'de satıldı.

Arsenal açısından bakıldığında gereksiz transfer olarak görülebilir. Silvestre defansın ortasında ve solunda oynayabiliyor, o bölgelerde Arsenal'in zaten yeterince derin bir kadrosu var. Ancak derinliği sağlayan oyuncular çok genç ve tecrübesiz. Silvestre gibi bir isim her zaman hoşgelir böyle bir kadroya. Fransız olması da transferin gerçekleşmesinde bir etken, zira Gallas, Sagna, Clichy ve Traore gibi çok sayıda Fransız oyuncu var. İlk 11 de yer bulabileceğini sanmıyorum ama dediğim gibi tecrübeli ve yetenekli bir oyuncu ve iyi bir ekleme oldu.

Transferi Manchester açısından düşündüğümde ise sebep bulamıyorum. Geçen sezon defans kadrosu yeterince derin olmadığı için çok zorlanmıştı Manchetser, bu sezon da Pique ve Silvestre gitti. Evra'nın yedeği olarak 18 yaşındaki Fabio kaldı. Defansın ortasında ise Jhon O'Shea ve Jonathan Evans (gerekirse Wes Brown) yedek olacaklar. Ama dediğim gibi bu kadar yetenekli ve tecrübeli br oyuncuyu satmanın gereğini çözebilmiş değilim. Yapılacak tek şey kalıyor, tüm Manchester taraftarları gibi "In Ferguson we trust" demek.

Bu arada küçük bir not : Mikael Silvestre 1974 yılından bu yana Manchester'dan Arsenal'e geçen tek oyuncu

18 Ağustos 2008

Kupalar



Berlusconi Trophy : Milan 4 -1 Juventus


Süper Kupa : Galatasaray 2 - 1 Kayserispor

17 Ağustos 2008

Berlusconi Kupası


Juventus - Milan, 21:45 - Ntvspor

"Milan ve Inter'e karşı gerçek anlamda bir hazırlık maçı oynadığımızı hatırlamıyorum."
- Del Piero

16 Ağustos 2008

İyi Futbol Değil, Kazanmak İstiyorum


"Bir çok insan bizim hakkımızda konuşuyor ve bizim pozitif futbol oynadığımızı söylüyorlar. Pozitif futbol iyidir ama geçen sezon bize bir şey kazandırmadı. "

- Adebayor, Twente maçı sonrası görüşlerini açıklıyor.

(uzun, çok uzun bir aranın tekrar merhaba. umarım bundan sonra böyle ayrılıklar yaşamayız.)

14 Ağustos 2008

Şampiyonlar Ligi'ne doğru, sondan bir önce

Şampiyonlar Ligi'nde gecenin sonuçları bizim takımlarımız açısından hiç iç açıcı olmasa da henüz hiçbir şey bitmiş değil. Juventus ve Barcelona attıkları 4 gol ile bu işi ilk maçta bitirdiler bana göre. Gecenin asıl sürpriz sonucuna ise Kıbrıs temsilcisi Anorthosis imza attı ve Yunanistan temsilcisi Olympiacos'u deplasmanda 3-0 mağlup etti.

26-27 Ağustos tarihlerinde oynananacak ikinci maçlar öncesi Galatasaray ve Fenerbahçe'nin alacağı sonuçlar dışında ben de hemen herkes gibi Anorthosis'in Şampiyonlar Ligi'ne girip giremeyeceğini çok merak ediyorum.